Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, sărbătorită în fiecare an în luna septembrie, Organizația Mondială a Turismului a propus tema „Regândind Turismul/ Rethinking Tourism”, plecând de la neajunsurile aduse de pandemie. Pentru România, reglementarea conceptului de Organizație de Management al Destinației este printre cele mai importante subiecte ale anului. În acest context, Întâlnirile Amfiteatru dau spațiu vocilor competente și profesionale din domeniu.
Speakerii ediții #9 au fost: Alin Chipăilă – Asociația Județeană de Turism Sibiu, Dumitru Filip – OMD Mangalia, Bogdan Papuc – Asociația de Ecoturism din România. Moderatorii au fost Răzvan Voinea – Asociația Studio Zona și Alexandru Borșan- Fundația Amfiteatru. S-au dezbătut provocările conceptului de OMD- noua formă de gestionare a destinațiilor turistice, plecând de la trei întrebări: Care este impactul la nivelul strategiilor de marketing ale unei destinații?; Ce se schimbă la nivel de profesionalizare?; Care sunt beneficiile aduse vizitatorilor, respectiv comunităților locale?
Alin Chipăilă, Asociația Județeană de Turism Sibiu, a punctat importanța cadrului de acțiune public-privat pentru dezvoltarea turismului, cu accent pe experiența destinațiilor care au preluat deja modelul european și au astfel de structuri de management al destinației, precum Oradea, Tulcea, Timiș, Sibiu, Prahova. În mod cert, OMD-urile influențează calitatea serviciilor turistice și interacțiunea cu turiștii. Este necesar un cadru legal suplu, descentralizat, care să ofere destinațiilor șansa de a se organiza și dezvolta în funcție de specificul propriu.
„Autoritatea publică locală se poate asocia cu anumite entități pentru a câștiga experiență și know-how, pentru a integra rapid în echipa de dezvoltare a destinației specialiști, nefiind constrânse de reglementările foarte stricte care există în materie de angajare de personal, de contractare de personal, din punct de vedere public.”
Dumitru Filip, OMD Mangalia, semnalează problemele care pot fi îmbunătățite în ceea ce privește modul de organizare. Pornind de la premisa că fiecare destinație este ofertantă din punct de vedere turistic, OMD-urile reprezintă instrumentul de promovare și dezvoltare necesar. Una dintre probleme este lipsa asociațiilor serioase care să facă performanță, să aplice strategii și să dezvolte destinațiile turistice. O altă temă de discuție este lipsa resurselor financiare a PNRR. Potrivit legislației, fondurile sunt dedicate și direcționate la nivel regional, componentă descurajatoare pentru destinațiile locale care dețin resurse limitate. Dumitru Filip ne invită la conspectarea asupra a ce ar trebui completat, modificat și implicit îmbunătățit.
Bogdan Papuc, Asociația de Ecoturism din România, a pus accent pe metodologia de culegere a datelor de la unitățile de cazare și de la turiști. Deciziile trebuie luate pe baza informațiilor care să reflecte realitatea din teren. Consideră că, deși OMD-urile nu sunt obligatorii, ele sunt necesare pentru ca turismul românesc să performeze și să evolueze. La baza funcționalității unui OMD stă încrederea dintre autoritățile locale și profesioniștii din echipele de management. AER coordoneaza o rețea de șapte destinații de ecoturism- zone rurale din apropierea sau din interiorul unor arii naturale protejate: Eco Maramureș, Țara Dornelor, Ținutul Zimbrului, Țara Hațegului- Retezat, Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei și Băile Tușnad.
Lajos Vajda, CLUSTERO, consideră că lipsa unui lider în structura organizațională a ospitalității regionale ar trebui să fie principala preocupare. De asemenea, este necesară implicarea comunității prin conștientizarea valorilor culturale și naturale de care dispune.
Aurel Borșan, Fundația Amfiteatru, a concluzionat realitatea dură a turismului din țară din ultima vreme și anume că românii pleacă, iar străinii nu vin. În concluzie, românii sunt dispuși să cheltuiască pentru serviciile turistice din străinătate, dar mai puțin pentru industria ospitalității de acasă.
Fundația Amfiteatru aduce concepte proprii unice în România, precum ospitalitate productivă și turism responsabil. Prin întâlnirea de anul acesta, profesioniștii au adus în discuție teme de actualitate, care denotă o anumită maturitate a culturii turistice.