„Cel mai mare pericol în perioadele de turbulență nu este turbulența; este să acționăm cu logica de ieri.” – Peter Drucker.
În bula politico-mediatica, temele generale sunt cele arhicunoscute de ani de zile: corupția, adevărul, eticismul, dreptatea, schimbarea clasei politice, împărțirea ajutoarelor din partea statului etc. Analiza realistă, dezbaterea lucidă, soluțiile necesare sau utilizarea de instrumente profesionale sunt mai puțin vizibile. Există însă persoane, organizații și nuclee active, implicate în dezvoltarea locală, care se afirma. De fapt, lumea caută oportunități, se adaptează și speră.
Fundația Amfiteatru lansează „Întâlnirile Amfiteatru”, serie de conferințe online dedicate dezvoltării locale.
Scopul demersului nostru este de a valorifica resursele comunităților, într-un program multidisciplinar și interactiv, menit să activeze capitalul uman si social, să dezvolte bune practici de valorificare a producției materiale și imateriale locale.
Întâlnirile Amfiteatru #1 – De la strategie la resurse
Am deschis seria Întâlnirile Amfiteatru vorbind despre comunitate, de la strategiile formale la nevoile concrete. Am discutat despre cum putem duce mai departe proiectele și programele începute împreună cu partenerii Fundației, despre cum ne pregătim pentru următorul exercițiu de finanțare al UE, acordând atenție și altor resurse , chiar cele care pot proveni din piața produselor și serviciilor pe care le generăm.
Întâlnirile Amfiteatru #2 – Capital uman și capital social
Plecăm de la premisa că relația dintre capitalul uman și cel social se schimbă în actualele condiții, o parte dintre acestea urmând a se permanentiza. Întrebarea de la care pornim este cum se vor adapta antreprenoriatul și educația la aceste schimbări. Analizăm sumar impactul pe care diverse programe de stimulare a antreprenoriatului și diverse programe de îmbunătățire a calității educației le-au avut pe plan local.